zaterdag 2 mei 2020

fjärde året.


4 jaar in Zweden.

2 mei 2020 is de dag dat we alweer 4 jaar in Zweden wonen, de afgelopen jaren zijn er veel ontwikkelingen geweest waar we in meer of mindere mate invloed op uit hebben kunnen oefenen. En we kunnen zeggen dat, met de kennis van nu, bijna al deze ontwikkelingen goed voor ons hebben uitgepakt. We hebben beide een baan waar we met plezier naar toegaan en nog belangrijker, na een dag werken gaan we ook met plezier weer naar ons mooie huisje in het bos aan het meer.
De donkere maanden zijn we goed doorgekomen, deze winter hebben we geen problemen gehad met onze watervoorziening en we kunnen beter overweg met onze warmtebronnen (luchtwarmtepomp, houtkachel en electrische verwarmings elementen) zodat we het huis lekker warm hadden en dat daar geen torenhoge electriciteitsrekening tegenover stond. Mede veroorzaakt doordat het niet zo koud is geweest als vorig jaar. Toen hadden we een langere periode temperaturen van -25 en kouder. Zo koud is het dit jaar een enkele dag geweest

’s Winters bestaat ons avondprogramma veelal uit sneeuwscheppen, hout halen voor de kachel en verder veel vrije tijd. Simone (a.k.a. The Pink Devil) is sinds de kerstdagen fanatiek aan het sporten geslagen, ze heeft een favoriete trainer gevonden op Youtube, dus bijna dagelijks gaan de zweetbandjes om en wordt het trainingsprogramma fanatiek gevolgd en uitgevoerd. Sinds een aantal weken wordt de training nu uitgevoerd samen met haar zussen, met behulp van videobellen kunnen ze elkaar aanmoedigen en in de gaten houden.
Zelf beperk ik mij tot het spelen van een potje dart tegen mezelf (vaak win ik), knutsel tafeltjes in elkaar en ben ik begonnen met een thuisstudie waarmee ik meer kennis hoop te vergaren met betrekking tot (interne) logistiek. Tja, je moet wat in een periode zonder voetbal en wielerkoersen op tv.
Dan hebben we ook allemaal te maken met een ontwikkeling waar we weinig invloed op uit kunnen oefenen, het coronavirus. We hebben zelf het gevoel dat we op een redelijk veilige plek wonen, we wonen in een zeer dun bevolkt gebied (Annenäs heeft 3 inwoners, buurman Ulf, Simone en ik) en behalve collega’s en natuurlijk Kalle ontmoeten we bijna niemand. Simone werkt regelmatig een dag vanuit huis en mijn werkgever gaat gebruik maken van een Zweedse variant op de NOW-regeling. Dit betekent dat we vanaf begin mei drie dagen per week gaan werken.
Naast deze consequenties heeft de crisis ook gevolgen voor het reizen tussen Zweden en Nederland, Simone heeft haar vakantie in april naar Nederland al aan haar neus voorbij zien gaan en andersom heeft het ook gevolgen voor familie en vrienden die vanuit Nederland dit (voor)jaar bij ons langs zouden komen, Hier hebben we lang naar uitgekeken maar helaas gaat dit allemaal, vooralsnog, niet door. Hierdoor kan het familieweekend rond Simone haar 40ste verjaardag (25 had ik ook geloofd) niet doorgaan. Wellicht kunnen we het later dit jaar alsnog met de familie vieren. Fingers crossed, of zoals ze hier zeggen, hålla tummarna!
Maar hoe dan ook, we moeten positief blijven, juist in deze periode!
Bij ons is de sneeuw bijna verdwenen en is Simone alweer druk bezig met het kweken van aardbeien, pompoenen, bonen, radijsjes, wortels en sla, kortom alleen maar heerlijke dingen. Ook kunnen binnenkort de vishengels weer in gereedheid worden gebracht voor een visrijk seizoen, kunnen we onze boot weer te water laten en staat de grasmaaier te popelen in de garage. De vogels kwetteren van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat en de beren zijn uit hun winterslaap dus de kans op een ontmoeting met een beer is ook weer aanwezig en dit maakt het wandelen rond ons huis ook direct een stukje spannender. Zowel de natuur als wijzelf komen weer helemaal tot leven.

Ons doel voor komende periode is coronavrij te blijven en mochten we economisch getroffen worden door de crisis dan hebben we in elk geval Simone haar moestuintje en onze vishengeltjes die ons van voedsel kunnen voorzien. @Simone, dat moestuintje van je is dus plotsklaps niet meer zo vrijblijvend.

Ondanks dat we juist in deze bijzondere periode wel de grote afstand naar Nederland ervaren en we nu graag dichterbij familie en vrienden zouden willen zijn, kijken we toch met plezier uit naar de komende zomer!

Blijf gezond!

Simone en Basjan


Geen opmerkingen:

Een reactie posten