zaterdag 21 december 2019

God Jul

Merry Christmas!

21 december 2019.
Morgen vieren we Basjan zijn verjaardag maar ook vintersolståndet. Dan is het de korste dag van het jaar en zijn we blij dat de zon zich beetje bij beetje weer langer laat zien.
Kerst vieren we dit jaar thuis. Een echte witte kerst met zijn tweetjes.

Het gaat nog steeds goed hier in het hoge noorden. We leven een heel ontspannen leven. Overzichtelijk, klein en midden in de natuur. En ookal raken we er na 3,5 jaar deels aan gewend. We realiseren ons nog steeds dat we in de luxe van eenvoud leven. En dat gevoel willen we graag behouden.

Inmiddels huren we ons huis net buiten Strömsund al langer dan een jaar.
Het huis heeft alles wat we voor ogen hadden toen we besloten naar Zweden te verhuizen. Een romantisch plaatje, natuurlijk niet geheel zonder problemen, maar wel met vele voordelen.
Deze zomer konden we vissen vanaf de steiger en voor het eerst kunnen we spreken van een gelukt visseizoen: Vlagzalm, winde, baars en een snoek van een meter lang. Jullie begrijpen dat we een rookoven hebben moeten aanschaffen :) En ik kan jullie vertellen dat je heel gelukkig wordt van een eigen gevangen, zelfgerookte vis met een biertje of glaasje wijn. Het leven op een steiger wordt dan haast niet mooier.


Met name Basjan heeft deze zomer hard gewerkt om alles rond het huis mooi te maken. Het was een hele klus om de grasmat weer tot voetbalveldstandaard te maken, maar dat is gelukt. En met 24 uur per dag zonlicht in de zomer, wil het gras wel groeien.
Het is te merken dat ik tegenwoordig met een monteur getrouwd ben. Kapotte grasmaaier? geen probleem! Voorheen kochten we een nieuwe grasmaaier, nu kopen we bougies.
Hij timmert ook gewoon een houthok, maakt er een dakje op, maakt het ook nog waterdicht. En bouwt vervolgens nog een, die nog beter is :) 

 
En wat was het een gelukkig beestenjaar. Dat het wild dicht langs ons huis loopt wisten we wel. De sporen van uitgelikte chocoladepastapotten en pindakaaspotten verraden 's ochtends de gelukszoekers. De schuldige vos kwam op een ochtend zijn neus achterna en krabte met zijn nagels aan het raam. Wij bakten bacon en hij wilde ook wel wat.
Maar het mooiste moment was toch echt toen we samen, vroeg in de ochtend onderweg naar Strömsund een beer op de weg tegen kwamen. Wij zaten in extase in de auto. En de beer liep in alle rust van de weg af, de berm in. Spoorloos. Dit was maar op ongeveer 2 km van ons huis.
En later, op mijn verjaardag, samen met mijn ouders nog een keer. In 1 safaririt 2 x een beer gespot.
 

De frustraties voortkoment uit cultuurverschillen bestaan nog steeds. Wij zijn gewend om afspraken na te komen en om te doen wat we zeggen. Hier leven ze ook op dat vlak wat relaxter dan dat wij dat doen. In nederland maken we ons druk en stellen we hoge eisen, hier halen mensen makkelijker hun schouders op. En dat heeft voordelen en nadelen.
Wat die frustraties betreft is het niet per se makkelijker of minder geworden naarmate we langer in Zweden wonen.
Onze tactiek is tegenwoordig om te wisselen van gesprekspartner als het lontje te kort is geworden. Dat betekent dat Basjan en ik elkaar soms afwisselen of we wisselen van entreprenör. De spanning loopt het hoogst op als je afhankelijk bent van anderen, maar er niks gebeurt. Desalniettemin slaan we er ons nog steeds goed doorheen. We kijken nog eens uit het raam of staan op de steiger en dan lost het zich wel weer op, of niet ..... :)


Zelfs na 3,5 jaar ervaren we nog steeds het gevoel van avontuur hier. Het is niet meer vakantie, zoals het heel lang wel heeft gevoeld. We zitten nu in het ritme van 5 dagen werken. 's avonds gebeurt er niet meer zo veel, behalve een blokje hout op het vuur.
Maar wellicht komt dat vakantiegevoel in de zomer weer terug als we in ons bootje het meer op gaan.
Kalle is nog altijd een hele welkome aanwinst in ons leven. Dit jaar is hij zelfs meegeweest op vakantie naar Nederland. En dat is hem goed bevallen: het weer, alle etentjes met name het eten van de Loohoeve, zijn goed ontvangen.

Wij gaan hier in 2020 verder met ons avontuur en we houden jullie op de hoogte.
Wij hopen dat jullie ook allemaal mooie avonturen mee mogen maken in het nieuwe jaar.
Hele fijne feestdagen en veel geluk in het nieuwe jaar!

Veel Liefs Basjan en Simone

Geen opmerkingen:

Een reactie posten